21.mai.2014

Si hei til en innflytter


Vi bor i et land med store ressurser, menneskelig og naturgitte. Norge er nå rangert som det beste landet å bo i av FN (2013). Med slike fortrinn har stadig flere mennesker flyttet til Norge fra utlandet. Stavangerregionen er ett av de områdene som har hatt mest dramatisk befolkningsvekst.

Jeg kommer selv fra London. En metropol hvor fattig og rik bor enda tettere enn hva man gjør i Stavanger. Nå er ikke det rart ettersom Londons befolkning er dobbel så stor som hele Norges befolkning til sammen.

For å trives i en storby er det viktig med et godt nettverk. Venner, gode naboer, miljø, humor og ikke minst høflighet må til for å bygge gode og levedyktige samfunn.

Nordmenn blir ofte sett på av oss utlendinger som litt kalde. Mens bøndene på kontinentet og England bygde byer og landsbyer, var en nordmanns hjem hans slott og man bodde langt fra hverandre. Store byer og det nye begrepet fortetning var for inntil få år siden en fremmed tanke for de fleste.

Se bare på vår egen region: Folk flest ønsker å bo i egen hus med tomt og med litt avstand til naboen. Samtidig er vi stolt over de norske verdiene som er basert på familie, ærlighet, åpenhet og en tydelig stolthet av landet.

Vi liker å tro at de fleste bryr seg om hverandre og snakker med hverandre på gata. Men gjør vi det? Bryr vi oss nok om våre innflyttere og utenlandske naboer?

Disse menneskene og deres kompetanse er avgjørende for at Stavanger skal fortsette å skape nye arbeidsplasser og opprettholde sin posisjon i Norge og internasjonalt som et område med innovasjon og en høykompetent arbeidsstyrke.

Jeg har vært så heldig å finne fram til flere, gode nettverk i Stavanger.  Jeg elsker selv byen og liker at man treffer venner og forretningsforbindelser ute på gata. Det gir livet farge og sjarm.

For å tiltrekke oss de beste hodene, nytter det ikke bare med infrastruktur, vi må se menneskene. For å skape et godt samfunn, må vi invitere folk inn i våre nettverk. Mennesker som trives og føler seg hjemme jobber bedre og hardere.

Si hei til en innflytter, inviter dem på te, få dem til å føle seg hjemme. De bygger fremtiden sammen med oss.

Last ned pdf

 


Eldre innlegg